RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
Szocpol 2012-2013: az új szocpol összege, az igénylés feltételei 2012-től

Írta: Administrator   
2012 február 20. (hétfő) 12:04

Szocpol 2012-2013: az új szocpol összege, a szocpol igénylés feltételei 2012-től. Ismét igényelhető és elérhető lesz 2012-től a vissza nem térítendő állami lakáscélú szociálpolitikai támogatás, vagyis a szocpol. A bankok többsége egyelőre, szerződés híján, még nem fogadja be az igényléseket, de van olyan hitelintézet is, ahol napokon belül kérhető lesz a támogatás.

A szocpol abban az esetben vehető igénybe, ha az adott ingatlannál az egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakás esetén pedig a 350 ezer forintot. A fiatal házaspároknak szóló lehetőség egyik feltétele, hogy a lakásépítési támogatás iránti kérelem benyújtásáig egyik fél sem lehet negyven évnél idősebb. A támogatás mértéke 800 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedhet. Az összeg függ az eltartott, illetve vállalt gyermekek számától, az ingatlan hasznos alapterületétől és energetikai minősítési besorolásától is.

A szocpol forgalmazásához szükséges szerződéstervezeteket a Nemzetgazdasági Minisztérium még a rendelet hatályba lépése előtt kiküldte a bankoknak.

Az NGM szerint a banki döntések csúszásában az is szerepet játszhat, hogy a hitelintézetek decemberben és januárban a devizakölcsönök végtörlesztésével kapcsolatos ügyintézésére koncentráltak.

Elvileg 2012. január 1-jétől lehet igényelni a szociálpolitikai, ismertebb nevén szocpol támogatást a bankoknál, gyakorlatilag viszont még nagyon gyerekcipőben jár a dolog. A Magyar Nemzet információi szerint azért, mert a bankok azt mondták: „a végtörlesztéssel járó procedúrák lekötik minden idejüket és kapacitásukat”.

A szocpol vissza nem térítendő állami támogatás, amely új lakás vásárlása, vagy építése esetén vehető igénybe, amennyiben a támogatásra jogosult személy a jogszabályban szereplő személyi és tárgyi feltételeknek megfelel.

A hvg.hu által megkeresett bankok közül az OTP tudott konkrét időpontot mondani: náluk február 18-tól lehet igényelni a támogatást. Az UniCredit Bank jelenleg alakítja ki a konstrukciót, amelyek a következő hónapokban terveznek bevezetni. A Budapest Banknál is dolgoznak azon, hogy ügyfeleinek biztosítsa a szocpol igénybevételének lehetőségét mind a 101 bankfiókjában, közölte a bank PR osztálya. (adobevallas.info/somogytv.hu/mno.hu/hvg.hu/gazdasagtv.hu)

Bővebb információkat és a szocpolról szóló kormányrendelet szövegét itt találja:

SZOCPOL 2012

Utolsó frissítés: 2012 április 09. (hétfő) 21:17