RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
Rehabilitációs kártya 2012: teljes járulékmentességet biztosít a munkáltatóknak

Írta: Administrator   
2012 január 11. (szerda) 15:04

Rehabilitációs kártya 2012: teljes járulékmentességet biztosít a munkáltatóknak. 2012-től a megváltozott munkaképességüek ellátásának átalakításáról szóló törvény értelmében bevezetik az akkreditált munkáltató intézményét és a rehabilitációs kártyát. Utóbbi teljes járulékmentességet biztosít a munkáltatóknak azon munkavállalók után, akik megváltozott munkaképességűek.

„A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal munkatársai több mint tíz munkakört állítottak össze arra vonatkozóan, hogy a különböző betegséggel küzdő emberek milyen munkavégzésre alkalmasak. Amikor megállapítják valakiről, hogy képes a munkavégzésre, kiválthatja a rehabilitációs kártyát" – mondta el a Közelképnek Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos arra vonatkozóan, hogy kik igényelhetik a 2012-ben bevezetésre kerülő kártyát. A foglalkozásokat főcsoportokba sorolták (pl.: gazdasági, irodai, mezőgazdasági, ipari), a vizsgálat során pedig kiderítik, ki-melyik munkára a legalkalmasabb.

A teljes járulékmentességet biztosító kártyát a munkavállaló válthatja ki, s annak birtokában helyezkedhet el akkreditált munkáltatónál. Ilyen intézmény lehet az, amely megváltozott munkaképességű munkavállalót munkaviszony keretében foglalkoztat, vagy foglalkoztatni kíván. „Személyhez kötődik a kártya, tehát ha a munkavállaló másik céghez megy, mert ott kedvezőbb ajánlatott kapott, akkor az új cég lesz az, amelyik a járulékkedvezményt igénybe veheti a munkavállaló után" – tette hozzá Bernáth Ildikó.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását eddig a 2010-ben ötszörösére emelt rehabilitációs hozzájárulás ösztönözte, amelyet azoknak a munkáltatóknak kellett befizetniük, akiknél 20 emberből legalább egy dolgozó nem megváltozott munkaképességű volt. (Forrás: Közelkép Hírügynökség)

Rehabilitációs kártya

Bevezetik a Rehabilitációs kártyát 2012-ben, amelynek révén a munkáltató nem fizet szociális hozzájárulási adót a rehabilitált foglalkoztatásáig, de a munkába lépést megelőző napon rendelkezni kell ezzel a kártyával vagy az azt helyettesítő igazolással.

Ezt azonban csak azok kérhetik (a Rehabilitációs Hatósághoz írt kérelemre indul az eljárás), akiknek rehabilitációval vagy tartós foglalkozási rehabilitációval helyreállítható a foglalkoztathatósága, vagy 2011. dec.31-én részesült III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban.

A rehabilitációs ellátást és a rokkantsági ellátást emelni kell a Tny. nyugdíjemelésre vonatkozó szabályai szerint, azzal megegyező arányban. Aki "feketén" dolgozik rokkant ellátása mellett, annak megszüntetik ellátását és egy évre visszamenőleg vissza kell fizetnie ellátását.

Rokkantsági ellátás összege 2012 - Rehabilitációs ellátás összege 2012

Utolsó frissítés: 2012 január 11. (szerda) 15:21