RSS
Adóbevallás 2013
2016. Jun. 1.
Háziorvosi finanszírozás 2012-2013: emelkedik a háziorvosi praxisok finanszírozása

Írta: Administrator   
2012 szeptember 12. (szerda) 13:13

Háziorvosi finanszírozás 2012-2013: jelentősen emelkedik a háziorvosi praxisok finanszírozása. Az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozásának 14 százalékos emelése egyes praxisok esetében a fenntarthatóságot jelentheti - mondta az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója pénteken az MTI-nek.

Mindig lehet azt mondani valamire, hogy kevés - fogalmazott Balogh Sándor, akinek a közlése szerint a most bejelentett alapellátási bevételnövekedés a mértékét illetően az elmúlt 20 évet tekintve benne van az első 5-ben.

A tavasszal bejelentett, az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének rendezésének első köréből a háziorvosok kimaradtak. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azóta többször megígérte, hogy a következő lépésben az alapellátás is sorra kerül.

Szócska Miklós csütörtökön jelentette be, hogy már novembertől 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását. A mostani intézkedés a háziorvosok, a védőnők és a fogászati ellátások (területi ellátási kötelezettséggel rendelkező, alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok, területi ellátási kötelezettség nélküli fogászati szolgálatok és a fogászati szakrendelések) körét érinti.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint - mondta Szócska Miklós, kifejtve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. A kormány döntése alapján az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és a korábbi béremeléshez hasonlóan beépül a jövő évi finanszírozásba is.

Balogh Sándor szerint az alapellátást érintő kormányzati bejelentés egy fontos gesztus a szakma számára, egy olyan ígéret, amelynek reális alapja van. Ez a bevételnövekedés nem fog minden gondot megoldani, de ez akkor is egy olyan többlet, amely a háziorvosi praxisok működését könnyebbé, az ellátás minőségét jobbá teheti - szögezte le.

Az emelés mértékét kevesellte az MSZP, az LMP és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is. Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke egy csütörtöki egészségügyi rendezvényen nyilvánosan mondott köszönetet az egészségügyi államtitkárnak az emelésért, de megjegyezte: szeretnék, ha már szeptemberben megkezdenék a tárgyalásokat további, akár még erre az évre vonatkozó, valamint a jövő évre és 2014-re szóló jelentős, az alapellátás helyzetét stabilizáló felzárkóztatásról.

A Magyar Rezidens Szövetség pénteki közleményében azt írta: valóban nem elegendő az eddig bejelentett bérrendezés ahhoz, hogy megállítsák az orvosok elvándorlását, és "varázsütésre" megoldódjanak a problémák, de a lépés fontos jelzés valamennyi dolgozó számára.

A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke pénteken azt közölte, örömmel fogadták a bejelentést, hogy az alapellátás, így a védőnői szolgálat is már az idén részesül forráskiegészítésben. Csordás Ágnes megjegyezte: pályafutása alatt nem emlékszik "az egészségpolitika által tett ígéret ilyen gyors megvalósulására".

Az egészségügyi szakdolgozói kamara is üdvözölte az alapellátás finanszírozásának emelését

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is üdvözölte az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozásának emeléséről szóló kormányzati bejelentést.

A szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: köztestületük fontosnak tartja az egészségügyi alapellátásban dolgozók anyagi körülményeinek javítását, amelynek első lépése lehet az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozásának 14 százalékos növelése.

Ugyanakkor hozzátették: az egészségügyi szakdolgozók helyzetének mielőbbi rendezése érdekében bíznak abban, hogy - a MESZK-kel történt többszörös szakmai egyeztetés eredményeként - megjelennek azok a garanciális elemek, melyek biztosítják a szakdolgozók munkabérének legalább 14 százalékkal történő emelését.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke csütörtökön egy szakmai kongresszuson arról beszélt, az egészségügyi ágazatban eddig megvalósított bérrendezés az egy munkaközösségben dolgozók számára jelentősen eltérő emelést jelentett, s ez olyan mértékű feszültséget okoz, amely már a betegellátásra is kihat. Hozzátette: a helyzet megoldása érdekében a MESZK az egészségügyi bérekkel kapcsolatban módosító javaslataival az egészségügyi államtitkársághoz fordult.

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy novembertől 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását. A mostani intézkedés a háziorvosok, a védőnők és a fogászati ellátások (területi ellátási kötelezettséggel rendelkező, alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok, területi ellátási kötelezettség nélküli fogászati szolgálatok és a fogászati szakrendelések) körét érinti.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint - mondta Szócska Miklós, kifejtve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. A kormány döntése alapján az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és a korábbi béremeléshez hasonlóan beépül a jövő évi finanszírozásba is.

A bejelentésre reagálva az MSZP és az LMP, valamint több szakmai szervezet is úgy reagált, szükséges, de nem elégséges az alapellátás finanszírozásának emelése. Mások ugyanakkor értékelték a gesztust, azt, hogy az alapellátás is többletbevételhez jut. (MTI)


Newer news items:
Older news items:

Utolsó frissítés: 2012 szeptember 12. (szerda) 13:16