RSS
Adóbevallás 2013
2016. Apr. 30.
GYES, GYED 2012-2013: új kritériumokhoz kötik a gyest

Írta: Administrator   
2012 február 02. (csütörtök) 09:14

GYES, GYED 2012-2013: új kritériumokhoz kötik a gyest. Mint az államtitkárság kiemelte: a gyermekgondozási segély adókból finanszírozott ellátás, amelynek szabályait a családok támogatásáról szóló törvény tartalmazza. A törvény szerint az ellátásokra (köztük a gyermekgondozási segélyre) a jogosultság megszerzéséhez magyarországi lakóhely szükséges.

Amennyiben egy magyar állampolgár nem Magyarországon lakik, akkor az európai uniós tagállamokba távozása esetén az európai uniós szabályok határozzák meg, hogy mely tagállamok nyújtják a családtámogatásokat. Ha több mint 3 hónapra távozik más országba, a magyar családtámogatási ellátás nem jár - írta közleményében az államtitkárság.

A gyermekgondozási díjjal (gyed) kapcsolatban kiemelték: az az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott, biztosítási elven működő ellátás, amelyre a jogosultságot a járulékfizetés alapozza meg. A gyedet a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997-es törvény szabályozza. Ahhoz, hogy a gyedre való jogosultságot megszerezze a szülő, legalább 365 nap biztosítási idővel kell rendelkeznie, és a szülés időpontjában Magyarországon biztosítottnak kell lennie, illetve jogosult akkor is, ha a biztosítása a gyedet megelőző ellátás, a terhességi gyermekágyi segély igénybevétele alatt szűnt meg. (MTI)

Utolsó frissítés: 2012 február 02. (csütörtök) 09:42