RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
Iparűzési adó bevallás nyomtatványok 2012 - Helyi iparűzési adó mértéke 2012-ben

Írta: Administrator   
2012 április 03. (kedd) 15:31

Iparűzési adó bevallás nyomtatványok 2012 - Helyi iparűzési adó mértéke 2012-ben. Minden településen más mértékű helyi iparűzési adót vet ki az önkormányzat. Az adóbevallás segítéséhez készítettünk egy összefoglalót az iparűzési adóról. Iparűzési adót az köteles fizetni, aki az önkormányzat területén állandó, vagy ideiglenes időtartamú vállalkozási tevékenységet űz.

2010. január 1. óta az adózó az állami hatóságnak köteles bejelenti az iparűzési adó megfizetésére vonatkozó kötelezettségét, illetve annak hatálya alóli kivonását, amennyiben vállalkozása megszűnik.

Bejelentési kötelezettsége mindkét esetben 15 napos. Bejelentésében köteles megnevezni a helyi iparűzési adóra jogosult települési önkormányzatot. Az iparűzési adó hatályába való bejelentkezést az e célt szolgáló nyomtatvány beszerzésével lehetséges megoldani, mely 2011-től elérhető a jogtárból, valamint letölthető az NGM honlapjáról.

Az iparűzési adóbevallásokat, illetve bejelentéseket 2010. június 29. után az adóhatóság feldolgozás nélkül küldi meg az illetékes helyi önkormányzatnak. Ezzel egyidejűleg az adóhatóság az önkormányzatot tájékoztatja  a helyi vállalkozásról. A helyi vállalkozó az iparűzési adóelőleg kötelezettségéről ugyancsak a helyi önkormányzatnak köteles bevallást nyújtani.

Adómérséklésre és a fizetés könnyítésére irányuló kérelmeket az állami adóhatósághoz kell benyújtani. A NAV bírálja el ugyan a kérelmet, de első fokon az önkormányzatnak megmarad az önálló döntési jogköre.


Newer news items:
Older news items:

Utolsó frissítés: 2012 április 03. (kedd) 15:39