RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
Megszűnik az EVA 2013-tól, helyette pénzforgalmi adó lesz: egyszerűbb lesz az új adó

Írta: Administrator   
2012 április 27. (péntek) 12:14

Megszűnik az EVA 2013-tól, helyette pénzforgalmi adó lesz: egyszerűbb lesz az új adó. Egy pénzforgalmi szemléletű adózási forma váltja fel 2013-tól az egyszerűsített vállalkozói adót, vagyis az evát - derül ki a második Széll Kálmán-tervből.

A kormany.hu oldalon közzétett dokumentum szerint az adóalap meghatározásához nem szükséges bonyolult eredménykimutatás, csupán a bevételek és kiadások nyilvántartása. Ez az adózási forma rendkívül kedvező a növekvő vállalkozások számára, mivel a vállalkozás fejlesztése érdekében visszaforgatott jövedelem csökkenti az adóalapot.

A megoldás egyúttal lehetőséget teremt egyes, a legkisebb vállalkozások esetében szükségtelen absztrakciók megszűntetésére – így a vállalkozásból származó tőke- és a munkajövedelmek mesterséges elkülönítésének, illetve a nyereség és az osztalék elkülönült adóztatásának megszüntetésére is - olvasható az anyagban.

A Magyar Hírlap kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette: ezzel váltanák ki az egyszerűsített vállalkozói adót (eva). A kormányzati dokumentum szerint a cél az, hogy ne csupán egyes elkülönült csoportok számára nyújtsanak a jelenleginél kedvezőbb megoldást, hanem a kisvállalkozások adózásának általános szabályai váljanak egyszerűbbé. Fontos szempont, hogy a kialakítandó rendszer ne állítson nehezen átugorható korlátokat a nagyobb növekedési potenciállal bíró vállalkozások számára, azaz a társaság méretének növekedésével, az egyes kategóriák közti váltásokkal ne nőjenek ugrásszerűen a terhek.

A Széll Kálmán-terv szerint ennek megfelel egy pénzforgalmi szemléletű, reáltevékenység alapú adózás bevezetése. Így az adóalap meghatározásához nem szükséges bonyolult eredménykimutatás, csupán a bevételek és kiadások nyilvántartása. Ez az adózási forma a kormány szerint rendkívül kedvező a növekedést felmutató cégeknek, mivel a vállalkozás fejlesztése érdekében visszaforgatott jövedelem csökkenti az adóalapot.

„Az eva hatálya alá jelenleg nyolcvanezer cég tartozik. Ha az új adónem nem emeli a kisvállalkozások terheit, és több százezren élhetnek majd vele, akkor mindenképpen üdvözlendő az elképzelés” – mondta a Magyar Hírlapnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára. Szintén kedvezőnek tartja a tervet Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő. Jelezte, részleteket még nem tudni, de valószínűleg kiterjedhet azoknak a cégeknek a köre, amelyeknek nem kell majd kettős könyvelést folytatniuk.

A Széll Kálmán-terv lehetővé tenné azt is, hogy a termék értékesí­tője vagy a szolgáltatás nyújtója az áfát akkor fizesse meg az adóható­ságnak, amikor a termék vagy szolgáltatás ellenértékét megkapja. Ez a rendelkezés pedig segítheti a lánctartozások visszaszorítását is. (MTI/Magyar Hírlap)


Newer news items:
Older news items:

Utolsó frissítés: 2012 április 27. (péntek) 12:20