RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
Őstermelői igazolvány 2012: szigorodik az őstermelőkre vonatkozó szabályozás 2012-től

Írta: Administrator   
2011 december 22. (csütörtök) 17:58

Őstermelői igazolvány 2012: szigorodik az őstermelőkre vonatkozó szabályozás 2012-től, új nyilvántartási szabályok és szigorúbb adózás lesz. 2012. január 1-től csak regisztrációs számmal rendelkező magánszemély nem tekinthető őstermelőnek – tartalmazza egyebek mellett a nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatója, amelyik a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szabályozás változásait ismerteti. A NAV tájékoztatója szerint szigorodnak az adózási szabályok is.

A 2012. évtől a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény alkalmazásában nem tekinthető mezőgazdasági őstermelőnek az a magánszemély, akit kizárólag a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél-nyilvántartási rendszerben tartanak nyilván, vagyis csak regisztrációs számmal rendelkező magánszemély – áll a tájékoztatóban. Mezőgazdasági őstermelőnek az őstermelői igazolvánnyal rendelkező, valamint az a magánszemély tekinthető, aki családi gazdálkodó vagy a gazdálkodó család tagja.

További változás, hogy az őstermelői igazolvány helyett az adóévre hitelesített értékesítési betétlapot kell bemutatni a kifizetőnek. Az Szja tv. 46. § (4) bekezdésében foglaltak szerint a kifizetőnek akkor nem kell adóelőleget megállapítania az őstermelői tevékenységből származó bevételből, ha a magánszemély legkésőbb a kifizetéskor (a juttatáskor) bemutatja az adóévre hitelesített értékesítési betétlapját, illetve ha családi gazdálkodó (gazdálkodó család tagja), az e jogállását igazoló okiratát. (A 2012. évet megelőzően az őstermelői igazolványt kellett a magánszemélynek bemutatnia az őstermelői jogállás igazolására.) Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kifizető felé történő első értékesítést megelőzően célszerű hitelesítetni az adóévre az értékesítési betétlapot, mivel annak hiányában a kifizető köteles a magánszemélytől adóelőleget levonni. Nem változott viszont az a szabály, hogy az értékesítési betétlap március 20-a előtt történő hitelesítése esetén tekinthető csak a magánszemély az adóév egészére mezőgazdasági őstermelőnek.

Szintén fontos szabálymódosulás, hogy a korábbi években elhatárolt veszteség összegével a tárgyévi jövedelem nem csökkenthető maradéktalanul. A 2011. évi személyi jövedelemadó bevallás kitöltésekor a tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelőnek azzal is számolnia kell, hogy a 2012. évtől a korábbi években elhatárolt veszteség összegét a tárgy évi jövedelem 50 százalékáig veheti majd figyelembe, tehát 100 egység jövedelemmel szemben legfeljebb csak 50 egység korábbi években elhatárolt veszteséget lehet betudni (a 2011. évben még akár 100 egységgel is csökkenthető a jövedelem) – áll a NAV tájékoztatójában.

Utolsó frissítés: 2011 december 22. (csütörtök) 18:03