RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
REGADÓ KALKULÁTOR 2012: ennyivel csökken a regisztrációs adó 2012-től

Írta: Administrator   
2011 december 02. (péntek) 13:49

REGADÓ KALKULÁTOR 2012: ennyivel csökken a regisztrációs adó 2012-től. A sokak álal várt adócsökkentés életbe 2012. január 1-től, így az már biztos, hogy jelentősen csökken a regadó mértéke. Örömteli hír, hogy az új autók vásárlásánál sarkalatos pontot jelentő adónem mértéke csökken, hiszen józan gondolkodással belátható, hogy valamilyen szinten élénkítő hatással lehet ez az új autók piacára, ezáltal javíthat valamelyest a gazdaságon és az autópark életkorán is.

A nyolc éve működő rendszert közben sokan próbálták kicselezni; külföldi rendszámmal szerelték fel autójukat, és most talán ezen autózók kedve is megjön a magyar rendszámhoz az alacsonyabb teher okán, aminek több becsületes adófizető lehet a végeredménye.

Amennyiben még idén megvásárolja kiválasztott autóját, a forgalomba helyezést észszerűbb már a jövő évre kérnie. Ennek eredményeképp még a magas árfolyam miatti árnövekedés bevezetése, illetve a 27 %-os ÁFA bevezetése előtt alacsonyabb összegért juthat kedvencéhez, miközben a jövő év eleji forgalomba helyezéssel a regisztrációs adón spórolhat sokat. Épp ezért az év utolsó hónapjában a forgalomba helyezések jelentős csökkenését várják a szakemberek, hiszen logikus módon sokak pályázhatnak az alacsonyabb regadóval történő januári forgalombahelyezésre.

2003-óta folyamatosan csökken a forgalomba helyezett gépjárművek száma Magyarországon. A tendencia azonban az idei évben megfordulni látszik, és végre pezsgőt bonthatnak az importőrök az év végén. Az MGE közleménye szerint elindulhat a tartós emelkedés, ugyanis a regisztrációs adóváltozások kedvezően befolyásolják az árakat, már csak az erősebb forintra lenne szükség.

A jövő januártól bevezetésre kerülő regisztrációs adó változásokkal ugyan a kormány is próbálja valamivel támogatni a kereskedőket, de a gyenge forint, magas euró ár miatt a januári regisztrációs adó csökkenés szinte el fog olvadni. Van olyan kereskedés, aki kivár, és erre a fél hónapra már nem emeli meg autóinak árát. Öröm az ürömben, hogy a novemberi eladások két éves csúcsokat döntöttek és egy Ferrarit is magyar rendszámmal állítottak forgalomba. Novemberben 29,2 százalékkal 4.489-re nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon, január-novemberben 5,3 százalékkal 41.670-re emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ha az összes járművet vizsgáljuk, az új forgalomba helyezések száma novemberben 30 százalékkal 6.230-ra emelkedett, január-novemberben 9,9 százalékkal 57.137-re bővült.

Novemberben 33,2 százalékkal 1.328-ra nőtt a forgalomba helyezett új kishaszon járművek száma, az első tizenegy hónapban 23,2 százalékkal 9.748-ra emelkedett a számuk. A Datahouse adatai szerint novemberben, csakúgy, mint egy hónappal korábban, 7 új buszt helyeztek forgalomba, ez 68,2 százalékos visszaesés 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az első tizenegy hónapban is visszaesést mért az adatszolgáltató társaság, az új buszok száma 26,9 százalékkal 174-re csökkent. Az új motorkerékpárok száma novemberben 23,6 százalékkal nőtt, 68-at helyeztek forgalomba. Az első tizenegy hónapban 1.841-re, 17,1 százalékkal esett a számuk az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének közleménye szerint a jövőre nézve mindenképpen biztató lehet a felfelé mutató trend, de a volumen lassú növekedése a kereskedéseknek és javítóknak még továbbra is alacsony darabszámokat jelent és ezzel jövedelmezőségi problémák még nem szűnnek meg.

Az MGE szerint a 2012-re elfogadott adó jogszabályok összességében segíthetik a gépjármű kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat. Az egyesület örül annak, hogy a jogalkotó megértette és magáévá tette a környezetvédelmi szempontok fokozottabb figyelembe vételét és lehetőségeihez mérten ezt a 2012. évi jogszabályokban érvényesítette is. Különösen fontos a regisztrációs adó csökkentése, a cégautó adó szerkezetének változtatása, valamint a nyílt végű pénzügyi lízing és a tartós bérlet áfa visszaigénylési tilalmának megszüntetése.

"Nem örülünk természetesen egyes adónemek és illetékek nominális emelkedésének, összességében ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy a gondolkodás a helyes irányba mozdult el" - írta az egyesület. Úgy vélik, sok tennivaló maradt még a feketegazdaság elleni fellépés területén, ahol több javaslatuk is fekszik a törvényhozók asztalán. Mint írják, remélik, hogy ezek közül néhány elfogadásával megindulhat a gazdaság fehérítése, amitől a legális kereskedők és szervizek több munkához, és így az állam több bevételhez juthat.

Az új autók forgalmán kívül a használtautó piacon is fellendült a forgalom, ami az átírási illetékek várható emelkedésével magyarázható. Azóta kiderült, hogy nem minden kategória átírásakor járnak rosszabbul a vásárlók 2012 január elsejétől. (MGE/MTI)

Kapcsolódó írások:

Regisztrációs adó 2012: milliók helyett néhány tízezer forint lesz a regadó

A regisztrációs adó pontos számait az alábbi táblázatban találja:

Regisztrációs adó kalkulátor 2012

Utolsó frissítés: 2011 december 02. (péntek) 14:01