RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
Megbízási díj kalkulátor 2012: megbízási szerződés, megbízási díj járulékai 2012

Írta: Administrator   
2011 november 14. (hétfő) 11:44

Megbízási díj kalkulátor 2012: megbízási szerződés, megbízási díj járulékai 2012 - Hogyan kell adózni a megbízási díj tán és milyen járulékkötelezettség van 2012-ben? Megbízási díj 2012 esetén a dolgozó foglalkozási viszonya megbízási jogviszony, jövedelme pedig megbízási díj. A  megbízási jogviszony létesítésekor ne tekintsünk arra a munkaviszony alternatívájaként,  a két jogviszony típus más-más törvényi háttérrel rendelkezik, így a abban szereplő felek jogai és kötelezettségei eltérőek.

Alapvetően a munkaviszonyban a munkavállalónak kötöttek a munkakörülményei (pl. munkahely, munkaidő), míg a megbízási jogviszonyban lényegében egy alapelőírást kell követnie a megbízottnak, miszerint a megbízó utasításai és érdekeinek megfelelően kell eljárnia. A megbízási szerződésben a felek adatain kívül rögzíteni kell azon feladatot, amelynek ellátására a megbízási szerződés kötöttet. Általában egy ügyintézésre, vagy tevékenységellátásra, vagy valamilyen feladat megoldására lehet ilyen formában szerződni.

A megbízási jogviszony esetében tisztázandó, hogy a bevétellel szemben, hogyan és milyen mértékben kíván a megbízott költséget elszámolni. A bevétellel szemben elszámolható tételes költség nyilvántartás, vagy vélelmezett költséghányad alapján számított költségrész. Az adóalap mértékét az dönti el, hogy a megbízott nyilatkozik-e arról, hogy tételes költségelszámolást kíván alkalmazni. Amennyiben nem, úgy 10 százalékos költséghányadot kell a számításnál figyelembe venni.

Ha nyilatkozik, akkor ezt maximum a biztosítási díj 50 százalékáig teheti meg. Egy nem nyilatkozó esetében például egy 50 ezer forintos megbízási díj adóalapja 45 ezer forint. A bevétel és az elszámolt költség közötti rész a jövedelem, amely az alapja a személyi jövedelme adónak. Az így kiszámított adóalapot terheli az SZJA.

A megbízási díj után akkor keletkezik járulékfizetési kötelezettség, ha annak a hónapra összeszámított összegei elérik adott hónapot megelőző hónap szerinti minimálbér 30 százalékát. Fontos, hogy a megbízási díj járulékalapja azonos az abból származó jövedelemmel, vagyis a járulékot csak a megbízási díj költséghányaddal csökkentett része után kell  fizetni. Megbízási díj után munkaadói és munkavállalói járulékot nem kell fizetnünk.

Megbízási díj kalkulátor


Szakértők által írt megbízási szerződés minta az alábbi linken elérhető:

Megbízási szerződésNewer news items:
Older news items:

Utolsó frissítés: 2013 január 10. (csütörtök) 18:41