RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
Iparűzési adó 2012 Budapest - Iparűzési adó emelés Budapesten 2012-től

Írta: Administrator   
2011 december 12. (hétfő) 11:35

Iparűzési adó 2012 Budapest - Iparűzési adó emelés Budapesten 2012-től. A jelenlegi 2-ről 2,5 százalékra emelné az iparűzési adó mértékét Budapesten négy kormánypárti politikus. A többletet a Fővárosi Közgyűlés használhatná fel a BKV finanszírozására.

A Bagdy Gábor KDNP-s és György István fideszes főpolgármester-helyettesek, valamint Láng Zsolt II. kerületi és Rogán Antal belvárosi, szintén fideszes polgármesterek jegyezte előterjesztés indoklása szerint mivel a helyi közösségi közlekedés fenntartása a települési önkormányzatok feladata, a szükséges forrásoknak is ott kell rendelkezésre állniuk. A parlamenti honlapon olvasható törvényjavaslat a BKV működtetésének költségigényével magyarázza az iparűzési adó emelését.

Fontos, hogy a többletet a főváros kizárólag a közösségi közlekedési feladatok finanszírozására fordíthatná, vagyis azon nem kellene osztoznia a kerületekkel.

Ehhez kapcsolódó változás, hogy a javaslat szerint az adóalanyok a fizetendő iparűzési adó összegét csökkenthetnék az általuk vásárolt helyi tömegközlekedési bérletek ellenértékével.

A módosítás 2012. február 1-jén lépne hatályba, így a négy kormánypárti képviselő átmeneti szabályként kivételesen arra is lehetőséget adna, hogy az adóteher év közben emelkedjen.

Mintegy 40-45 milliárd forintot várna a főváros az iparűzési adó emelésétől - mondta Tarlós István főpolgármester. Előzőleg négy kormánypárti, fővárosi illetőségű politikus nyújtott be olyan javaslatot a parlamentnek, amely a jelenlegi 2-ről 2,5 százalékra emelné az iparűzési adó mértékét. A többletet a
Fővárosi Közgyűlés használhatná fel a BKV finanszírozására. (MTI)

További információt itt talál:

Iparűzési adó bevallás 2012 Budapest

Utolsó frissítés: 2012 április 12. (csütörtök) 11:12