RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
Ingatlan bérbeadás adózása 2012: ingatlan bérbeadás és EHO szabályok

Írta: Administrator   
2012 március 13. (kedd) 14:58

Ingatlan bérbeadás adózása 2012-2013: ingatlan bérbeadás és EHO szabályok. A 2011. évben bérbeadásból, fizető vendéglátásból megszerzett jövedelmek bevallási szabályai megváltoztak. A megváltozott szabályozás a régióban több mint tíz ezer személyt érinthet.

A bérbeadásból származó jövedelmek bevallása 2010. évben még az adózó választása esetén kétféle módon történhetett. Önálló tevékenységből származó jövedelemként illetve külön adózó jövedelmeként vallhatták be jövedelmüket. A 2011-es adóévben azonban ebből a tevékenységből származó jövedelem után megszűnt a külön adózó jövedelemkénti elszámolás lehetősége, ezért az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A bevallásban illetve az adó megfizetésekor azonban nem kizárólag a személyi jövedelemadó kiszámolására és befizetésére kell figyelemmel lenni, hiszen további kötelezettség is kapcsolódhat a bérbeadási tevékenységhez. Ez a személyi jövedelemadó mellett az egészségügyi hozzájárulás (EHO).

Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után a fizetendő SZJA-n túl 14 százalékos EHO fizetési kötelezettség is terheli a bérbeadót, ha ebből a tevékenységből származó jövedelme az egy millió Ft-ot meghaladja.

Az ingatlan bérbeadástól meg kell különböztetni – mind fogalmilag, mind EHO szempontjából - a fizető vendéglátási tevékenységet folytató adózót. A fizető vendéglátó tevékenységet folytató adózó is kötelezett százalékos mértékű EHO fizetésére, amely tételes átalányadó választása esetén a tételes átalányadó 20%, ha az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat alkalmazza, akkor a jövedelem 27%-a.

A 2011. évben megszerzett jövedelmekről készítendő személyi jövedelemadó bevallás elkészítésekor, már a megváltozott szabályozásra figyelemmel kell lenni.

Az érintettek e tevékenységre vonatkozó további tájékoztatást a nav.gov. hu weboldalon a 10-es számú információs füzetben olvashatnak. (Nemzeti Adó-és VámhivatalDél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, Pécs)


Newer news items:
Older news items:

Utolsó frissítés: 2012 március 13. (kedd) 15:01