RSS
Adóbevallás 2013
2017. Mar. 26.
Debreceni helyi adók 2012: építményadó, ingatlanadó 2012 és új helyi adók?

Írta: Administrator   
2011 november 03. (csütörtök) 14:48

Debreceni helyi adók 2012: építményadó, ingatlanadó 2012 és új helyi adók? 2012-től szabad kezet kaphatnak az önkormányzatok bármilyen új helyi adó kivetésére. Ez is szerepel az új adótörvény javaslatban. Egyelőre nem tudni, hogy Debrecenben lesz-e új helyi adó. Az idei tervszámok még nem teljesültek, a legnagyobb tételt jelentő iparűzési adóból eddig kevesebb folyt be az ilyenkor megszokottnál. Az adóügyi osztályvezető szerint a gyakori halasztási és részletfizetési kérelmek azt jelzik: egyre nehezebb a vállalkozóknak.

Idén a tervek szerint 12 milliárd 300 millió forintot szed be az önkormányzat helyi adó címén. Ebből eddig 10 milliárd 600 millió forint folyt be, valamivel több, mint másfél milliárd forint hiányzik. Idegenforgalmi adóból 22 millió forintra, gépjárműadóból 160 millió forintra számítanak. Az építményadó már befolyt, az iparűzési adó azonban némi aggodalomra ad okot, a legnagyobb tételt jelentő iparűzési adóból idén eddig kevesebb folyt be, mint az előző évek azonos időszakában. Az adóügyi osztály vezetője ebből arra következtet: nehezebben megy a vállalkozásoknak.

- Sajnos azt látjuk, hogy a vállalkozások valamivel rosszabb helyzetben lehetnek, mint a korábbi években, mert sokan kértek fizetési kedvezményt, halasztást vagy részletfizetést. Bízunk azért abban, hogy év végére be fog folyni az a 8,7 milliárdos iparűzési adó – mondta el Hornyik László adóügyi osztályvezető.

Egy átlag debreceni adót fizet az önkormányzatnak az autója, a cége, a garázsa és az üzlethelyisége után. A jövőben akár a lakások után is pénzt kérhet a város. Az új adócsomag egyik javaslata szerint 2012-től szabad kezet kapnak az önkormányzatok új helyi adó kivetésére vagy a már meglévők mértékének emelésére. Kósa Lajos polgármester a Debrecen Televízió kérdésére elmondta: eddig nincs szó változtatásról.

- Egyelőre nincs napirenden az adórendszer megváltoztatása, mert megvárjuk, hogy milyen lesz a központi szabályozás. Most is van egyébként ingatlanadó, csak nem a lakáscélú ingatlanokat adóztatjuk, hanem a helyiségeket, tehát a nem lakáscélú ingatlanokat – magyarázta Kósa Lajos polgármester. (dehir.hu)

Kapcsolódó hírek az ingatlanadóról:

Az ingatlanadó 2012 mellett még több helyi adó jön 2012-től?

 


Newer news items:
Older news items:

Utolsó frissítés: 2011 november 03. (csütörtök) 15:06